İyidere
ilçe
-
İyidere -
Rize 1876s 📖: Aspet [ Yun (ta) spítia "evler" ] ■ Kalopotamos/İyidere kasabanın 2 km kadar batısında denize dökülen ırmağın ve idari birimin adıdır. İlçe merkezi olan Aspet köyüne 1913'te Fethiye adı verildi ise de Aspet adı 1930'lara dek resmi kayıtlarda geçer.
SN■ Halkın tamamına yakınını "Horum" denilen yerli halk oluşturur.
Ali■ İyidere'de Horumlar var. Fakat halkın tamamı Horum değil. İlçe halkı Arnavutlar, Türkmenler ve Kıpçaklar , Horumlar, Lazlar ve Hemşinliler'den oluşuyor.
M. Hakan
İkizdere
ilçe
-
İkizdere -
Rize■ Kura-i Seb'a nahiyesine 1940'larda İkizdere adı verildi. İlçe merkezi Kirazlı, Yeşilyurt, Çağrankaya köylerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. ■ Osmanlı döneminde yarı Ermeni yarı Rum nüfusu olan, özel statüye tabi bir bölge idi.
SN■ Lazca adı Xuras olan yerleşim birimi, 17. yüzyılda Laz göçü almıştır. Göç ederek gelen Lazlar, Rüzgarlı [Mize], Demirkapı [Homeze-Xomeze] köylerine yerleşmişlerdir.
burak■ Güneyce 1871-80 yıllarında Of'tan ayrılıp Rize'ye bağlanmıştır 1930-45'te Kuraiseba (İkizdere) nahiyesi yerine siyasi sebeplerden Güneyce ilçe olmuştur daha sonrasında TBMM tarafından verilen kararla ilçe merkezi Çağrankaya Köyü'ne İkizdere'ye bağlanmıştır.
Ahmet■ İlçe halkının önemli bir kısmı Horumken bir kısmı da bölgeye sonradan gelen Hemşin ve Lazlardan oluşmaktadır.
Ali
Pazar
ilçe
-
Pazar -
Rize■ 20. yy başında
Laz yerleşimi. Kısmen
Laz yerleşimi
■ Ksenophon'da Odinios adıyla anılan yer olması muhtemeldir (MÖ 4. yy). Allen'e göre Gürcüce/Lazca `gölgeli` anlamına gelen bir adın Yunanca uyarlamasıdır. (B&W 335-336.) ■ Rize'nin Pazar ve Ardeşen ilçeleri ile Artvin'in Arhavi, Fındıklı ve Hopa ilçeleri Türkiye'nin 'hakiki' Laz nüfusunun büyük kısmını barındırır. Gürcüce ile uzak akraba bir dil olan Lazca halen yaygın olarak konuşulur.
SN■ Çeşitli illerden (Rize, Trabzon, Erzurum, Bayburt) az da olsa Türk, Kürt ve Poşa unsurlar mevcuttur. Merkezde Hemşinliler de elbette ki var ama yerleşik bir mahalleri yoktur.
i.güney