Üzümlü
ilçe
-
Üzümlü -
Erzincan■ Hıristiyanlık öncesi dönemde bir süre kral Diran'ın konağı olduğunu tarihçi Xorenli Movses aktarır. 6. yy'dan itibaren anılan Çimin/Çumima adının Türkçe 'çimen' ile alakalı olması ihtimali yoktur.
SN■ Ukraynadan getirtilen 605 Ahıskalı âilenin geçtiğimiz yıllarda Üzümlü içine veya belli bir mahallesine toplu iskânı gerçekleşmiştir.
Manav■ 1642 tarihli Erzincan avârız defterinde 46 Müslüman hane, 2 dini görevli, 20 askeri görevli ve 2 fakir Müslüman kaydedilmiştir. Günümüzde kasaba halkı Sünni Türktür.
metonio
Otlukbeli
ilçe
-
Otlukbeli (
Karakulak bucağı) -
Erzincan 1917h 1946 📖Karakulak
■ 20. yy başında
Ermeni yerleşimi.
■ Daha önce Karakulak nahiyesi merkez köyü iken, ilçenin batısında, Bayburt sınırında bulunan Otlukbeli ovasının adı bucak/ilçe adı olarak benimsendi. ■ 1895 olaylarına dek nüfusu Ermeni iken daha sonra nasıl değiştiği açık değildir.
SN■ Karakulak köyü 1895de tamamen Hristiyan değildir. Ancak bu yine de Ermenilerden bir kaç aile Müslüman olup Sünni Türklerin içine karışmış olduğu gerçeğini değiştirmez. Ermenilerin kalan çoğunluğu Karakulak köyünü terk etmiştir, yerlerine Karakulak'ın Müslüman mezralarından ve çevre köylerden Sünni Türk nüfus yerleşmiştir. Zaten küçük bir yerleşimdir.
metonio
Çayırlı
ilçe
-
Çayırlı -
Erzincan E1902 📖: Mants [ Erm mank gen. mants "örgüler?" ] ■ Nüfus çoğunluğu Alevidir. Bektaşi geleneğinin Türkiye'deki önemli merkezlerinden biridir.
SN■ İlçe merkezinde yoğunluğu Sünni Türkler oluşturur.
■ Kasaba merkeziyle ile ilgili bilgi: 1591 tarihli Tercan avârız defterinde 45 Müslüman hane ve 97 Gayrimüslim hane bulunmaktayken 1642 yılına ait avârız defterinde 24 Müslüman hane, 38 Gayrimüslim hane ve 16 askeri görevli bulunuyor. Günümüzde Sünni Türk yerleşimidir. İlçe geneli hakkında bilgi: Çayırlı ilçesinin Alevileri neredeyse tamamen Zazadır. Sünnilerinin ise üç köyü Karadenizli, gerisi yerli Türktür. Çayırlı ilçesinde Sünni Kürt veya Alevi Türkmen nüfus bulunmamaktadır.
metonio■ İlçenin genelinde(köyler dahil) Dersim göçmeni Alevi Zazalar ve Sünni Türkler yaşamaktadır.
Mehmet Ali
Tercan
ilçe
-
Tercan -
Erzincan E630 📖: Terçan Դերջան (idari bölge) ■ Derçan/Tercan bölge adı 1. yy'dan beri kaydedilmiştir. Plinius va diğer antik kaynaklarda görülen Derxene adı, ç sesini tanımayan Yunan ve Latin yazısında 'Derçen' şeklinde telaffuz edilmelidir. Kasaba adı olan Mamahatun, 12. yy'da Saltuklu beyliğinin kadın hükümdarı olup burada türbesi bulunan Mama Hatun'dan gelir.
SN■ Zazaca telaffuzu "Têrcan", edebiyatta (müzik) "Têrçan" şeklinde geçer.
asmen■ 1591 yılına ait kayıtta yalnızca 24 Müslüman hane varken 1642 yılına ait avârız defterinde 28 Müslüman hane, 25 Gayrimüslim hane ve 2 askeri görevli bulunmaktadır. Tercan ilçe merkezindeki Müslüman haneler Kanuni döneminde Tebriz civarından getirilmiştir ve "Muhacirün Acem" olarak geçerler. Vijan ve Zağgeri köylerine yerleştirilmiş Acem muhacirleri ise daha sonra buraları terk ederek Mamahatun'a yerleşeceği için kasaba nüfusu daha da yükselir. Günümüzde kasaba halkı Sünni Türktür. İlçe geneli ise çoğunluktan azınlığa Sünni Türklerden, Alevi Zazalardan ve Alevi Türklerden oluşmaktadır. Sünni Türklerin çoğunluğu yerli olmakla beraber bir kısmı Karadeniz göçmenidir. Alevi Zazaların da çoğunluğu yerli olmakla beraber önemli bir kısmı yakın zamanda Dersim coğrafyasından gelmiştir (örn. Elaldı köyü).
metonio