Çıldır
ilçe
-
Çıldır -
Ardahan 1854h 📖: Çıldır (başka yer) [ Gü çrdilo "kuz, kuzey" ] ■ Çıldır esasen gölün adı olup öteden beri idari birim adı olarak kullanılmıştır. 1924'te Zurzuna kasabasına bu isim verildi. Mevhum `Saka Türkleri` kavmi ile bağdaştırılması fantezidir.
SN■ © 26.09.1860 Çıldır'daki Türkmen ve Koçhanlı Aşireti ile Karapapak taifesinden olub askerlik çağına geldikleri halde kura-i şeriyyeye davete icabet etmiyenlerin yakalanmaları. © »»» 17.02.1861 Çıldır Sancağı dahilinde bulunan Türkmen ve Kocuman aşairiyle Karapapak taifesinin kur'a-i şer'iyyelerinin ne şekilde icra olunduğu.
deyar heyran■ Çıldır ilçesinde eski yer adları kısmen Gürcüce, daha çok Ermenicedir. Türkçe adlar da vardır. 1828 öncesinde “Yerli” adı verilen Ahıska Türkleri ile Ermenilerin yarı yarıya karışık olduğu anlaşılıyor. 1828 harbinde Ermenilerin Rus tarafına göçmesiyle boşalan köylere Karapapak göçmenler yerleştirilmiştir. Karapapak köylerinin hemen hepsinin eski adı Ermenicedir. "Yerli" köyleri daha çok Gürcüce, kısmen Türkçe ve Ermenicedir. 20. yy başında Ermeni nüfus yoktur.
SN■ Sevan Nişanyan, sanırım SN kısaltmasının açılımıdır. Yorumlarınız belgesizdir ve bilinçli yönlendirme içermektedir. Bir tek örnek vermek yeterli olacaktır Suhara'da bulunan caminin tamirine ilişkin, Arz-Berat ve Ferman'ın tarihleri 1806'dır. Tamire muhtaç hale gelmesi için bir caminin en azından 100 yılı aşkındır inşa edilmiş olması gerek. Bu merkezi köye 1828'de Terekeme-Karapapak göçmen yerleştirmek ancak lafla olur. Elbet 1828 ve daha da sonraları gelenler ve gidenler olmuştur. Ama evvelini yok saymak kasıtlıdır. Bir işe de yaramaz.
Nejdet